canlı destek

Gıda Teknolojisi

GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

 

1-Program Tanıtımı

 

KuruluÅŸ: EÄŸitim-öÄŸretim faaliyetlerine 1994–1995 öÄŸretim yılında ‘Gıda Teknolojisi Programı’ adı altında baÅŸlamıştır.

 

Kazanılan Derece: Programı baÅŸarıyla tamamlayan mezunlara GIDA TEKNİKERLİĞİ alanında ön lisans diploması verilir.

 

Derecenin Seviyesi: Ön Lisans

 

Kabul ve Kayıt KoÅŸulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite ÖÄŸrenci Seçme Sınavı’ndan yeterli puanı almış olması gerekir.

 

Önceki ÖÄŸrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar: İngilizce ve Bilgisayar dersleri için her akademik yıl başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. BaÅŸarılı olanlar Yabancı Dil-I, Yabancı Dil-II, Bilgi ve İletiÅŸim Teknolojisi derslerinden muaf olurlar.

 

Yeterlilik KoÅŸulları ve Kuralları: Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü baÅŸarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.

 

Program Profili: Gıda Teknolojisi Programının amacı, gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gıda bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi ve beceri sahibi; gıda maddelerinin saÄŸlıklı olarak üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması ve servis edilmesi aÅŸamalarında; gıda kalite kontrol laboratuarlarında ve hizmetlerinde ara eleman olarak çalışabilecek gıda teknikeri yetiÅŸtirmektir.

 

Program Çıktıları

  1. Gıda üretiminde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilme
  2. Güvenli gıda üretimiyle ilgili koÅŸulları bilme ve bu koÅŸulları yerinde saÄŸlayabilme
  3. Temel kimya ve mikrobiyoloji laboratuar bilgisine ve deneyimine sahip olabilme
  4. Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan saÄŸlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilme
  5. Gıda kalite kontrol tekniklerini bilme ve kontrol sonuçlarını gıda mevzuatı açısından deÄŸerlendirebilme
  6. MesleÄŸi ile ilgili çaÄŸdaÅŸ teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme
  7. Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
  8. Bireysel ve ekip halinde çalışabilme
  9. Kalite konularında bilinç sahibi olabilme
  10. Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme
  11. BiliÅŸim teknolojilerini etkin bir ÅŸekilde kullanabilme
  12. Hayat boyu öÄŸrenmenin önemini benimseyerek mesleÄŸi ile ilgili geliÅŸmeleri takip edebilme 

 

Mezunların İstihdam Profilleri: Bu program mezunları gıda teknikeri olarak özel sektörde ve KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurumlarında görev alabilmektedirler.

 

Üst Derece Programlarına GeçiÅŸ: Ön lisans eÄŸitimini baÅŸarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey GeçiÅŸ Sınavı’nda (DGS) gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Gıda MühendisliÄŸi ve Kimya bölümlerinde lisans eÄŸitimi alabilmektedirler.

 

Sınavlar, Ölçme ve DeÄŸerlendirme: Her ders için uygulanan ölçme ve deÄŸerlendirme ÅŸekli “Ders ÖÄŸretim Planı”nda ayrıntılı bir ÅŸekilde tanımlanmıştır.

 

Mezuniyet KoÅŸulları: Yeterlilik KoÅŸulları ve Kuralları bölümündeki koÅŸullar yeterlidir.

 

Çalışma Åžekli: Tam zamanlı

 

Adres ve İletiÅŸim Bilgileri: Cesur MEHENKTAÅž, Gıda Teknolojisi Program Koordinatörü, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, 35900, Tire-İzmir.

Tel: (0 232) 5128616-7125.

 

Program Olanakları: ÖÄŸrencilerin uygulama yapabilmesini saÄŸlamak amacıyla bir adet laboratuar mevcuttur.

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ