Çerez Örnek

Gıda Teknolojisi

GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

 

1-Program Tanıtımı

Misyon: Gelişen teknolojiye ayak uydurabilen, ulusal ve uluslararası standartlara uygun mesleki ve teknik bilgiye sahip, analitik ve yaratıcı düşünen, çözüm üretebilen, mesleki ve etik sorumluluğa sahip nitelikli gıda teknikerleri yetiştirmektir.
 
Vizyon: Ulusal ve uluslararası platformda aranan özelliklere sahip nitelikli gıda teknikerleri yetiştiren, sanayi ile işbirliği içerisinde olan, eğitim kalitesi ile sürekli gelişim gösteren bir yükseköğretim kurumu olmaktır.

Kuruluş: Eğitim-öğretim faaliyetlerine 1994–1995 öğretim yılında ‘Gıda Teknolojisi Programı’ adı altında başlamıştır.

 

Kazanılan Derece: Programı başarıyla tamamlayan mezunlara GIDA TEKNİKERLİĞİ alanında ön lisans diploması verilir.

 

Derecenin Seviyesi: Ön Lisans

 

Kabul ve Kayıt Koşulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı’ndan yeterli puanı almış olması gerekir.

 

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar: İngilizce ve Bilgisayar dersleri için her akademik yıl başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Başarılı olanlar Yabancı Dil-I, Yabancı Dil-II, Bilgi ve İletişim Teknolojisi derslerinden muaf olurlar.

 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.

 

Program Profili: Gıda Teknolojisi Programının amacı, gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gıda bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi ve beceri sahibi; gıda maddelerinin sağlıklı olarak üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması ve servis edilmesi aşamalarında; gıda kalite kontrol laboratuarlarında ve hizmetlerinde ara eleman olarak çalışabilecek gıda teknikeri yetiştirmektir.

 

Program Çıktıları

PÇ 1: Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.

PÇ 2: İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.

PÇ 3: Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.

PÇ 4: Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.

PÇ 5: Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.

PÇ 6: Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 

PÇ 7: Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 

PÇ 8: Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. 

PÇ 9: Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.

PÇ 10: Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.

PÇ 11: Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar.

PÇ 12: Gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklar ve uygular. 

PÇ 13: Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemlerini ve kalite güvence protokollerini uygular.

 

Mezunların İstihdam Profilleri: Bu program mezunları gıda teknikeri olarak özel sektörde ve KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurumlarında görev alabilmektedirler.

 

Üst Derece Programlarına Geçiş: Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Gıda Mühendisliği ve Kimya bölümlerinde lisans eğitimi alabilmektedirler.

 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme: Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

 

Mezuniyet Koşulları: Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümündeki koşullar yeterlidir.

 

Çalışma Şekli: Tam zamanlı

 

Adres ve İletişim Bilgileri: Nur CEYHAN GÜVENSEN, Gıda Teknolojisi Program Koordinatörü, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, 35900, Tire-İzmir.

Tel: (0 232) 5128616-71..

 

Program Olanakları: Öğrencilerin uygulama yapabilmesini sağlamak amacıyla bir adet laboratuar mevcuttur.

 

Ders içeriklerine ulaşmak için tıklayın.

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ