Gıda Teknolojisi
GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
1-Program Tanıtımı
Vizyon:
Gıda güvenliği, kalite ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda; yenilikçi teknolojileri etkin biçimde kullanan, bilimsel düşünme yeteneğine sahip, üretim süreçlerinde çevreye ve topluma duyarlı nitelikli teknik elemanlar yetiştirerek, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan öncü bir eğitim programı olmaktır.
Misyon:
Bilimsel bilgiyle uygulamayı bütünleştirerek, gıda endüstrisinin ihtiyaç duyduğu gıda üretiminde kalite, hijyen ve güvenliği esas alan, sürdürülebilir üretim ve kaynak verimliliğine önem veren, mesleki etik değerlere sahip ve takım çalışmasına yatkın, dijital teknolojileri ve yenilikçi yöntemleri etkin biçimde kullanabilen, gıda analizleri, proses kontrolü ve Ar-Ge çalışmalarında yetkin bireyler yetiştirmektir.
Programımızın amaçları;
PA 1. Gıda işletmelerinin Ar-Ge, üretim, kalite gibi birimlerinde görev alabilecek şekilde gıdalar konusunda bilgili ve becerikli,
PA 2. Araştırma kurumları, ilgili kamu kurumları ve üniversitelerde çalışma imkanına sahip olan,
PA 3. Gıda sektöründe kendi önderliğinde veya ortaklıklar içerisinde etkili iletişim becerileri ile ticari atılımlarda bulunabilen,
PA 4. Teknolojik ilkelere, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına bağlı olarak üretim hattında çalışabilecek,
PA 5. Gıda yönetmelik ve mevzuatını toplumsal değerler doğrultusunda uygulayabilecek teorik bilgi ve beceri sahibi, yaşam boyu öğrenme konularında farkındalık sahibi mezunlar vermektir.
Programın eğitim hedefleri:
EH 1. Gıda bilimi ve teknolojisi alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak gıda üretimi, kalite kontrolü ve Ar-Ge süreçlerinde etkin görev alabilen mezunlar yetiştirmek.
EH 2. Gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon ve kalite yönetim sistemlerini uygulayabilen; yasal düzenlemelere uygun, etik değerlere sahip teknik personel yetiştirmek.
EH 3. Sektördeki teknolojik gelişmeleri takip eden, dijital sistemleri kullanabilen, çevreye ve sürdürülebilir üretim ilkelerine duyarlı bireyler yetiştirmek.
EH 4. Takım çalışması, iletişim, problem çözme ve yaşam boyu öğrenme becerileri gelişmiş; mesleki gelişimine sürekli katkı sağlayan bireyler yetiştirmek.
Kuruluş: Eğitim-öğretim faaliyetlerine 1994–1995 öğretim yılında ‘Gıda Teknolojisi Programı’ adı altında başlamıştır.
Kazanılan Derece: Programı başarıyla tamamlayan mezunlara GIDA TEKNİKERLİĞİ alanında ön lisans diploması verilir.
Derecenin Seviyesi: Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı’ndan yeterli puanı almış olması gerekir.
Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar: İngilizce ve Bilgisayar dersleri için her akademik yıl başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Başarılı olanlar Yabancı Dil-I, Yabancı Dil-II, Bilgi ve İletişim Teknolojisi derslerinden muaf olurlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
Program Profili: Gıda Teknolojisi Programının amacı, gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gıda bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi ve beceri sahibi; gıda maddelerinin sağlıklı olarak üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması ve servis edilmesi aşamalarında; gıda kalite kontrol laboratuarlarında ve hizmetlerinde ara eleman olarak çalışabilecek gıda teknikeri yetiştirmektir.
Program Çıktıları
|
PÇ 1: Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. PÇ 2: İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. PÇ 3: Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. PÇ 4: Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. PÇ 5: Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. PÇ 6: Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. PÇ 7: Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. PÇ 8: Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. PÇ 9: Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. PÇ 10: Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. PÇ 11: Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar. PÇ 12: Gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklar ve uygular. PÇ 13: Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemlerini ve kalite güvence protokollerini uygular. |
Mezunların İstihdam Profilleri: Bu program mezunları gıda teknikeri olarak özel sektörde ve KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurumlarında görev alabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş: Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Gıda Mühendisliği ve Kimya bölümlerinde lisans eğitimi alabilmektedirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme: Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet Koşulları: Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümündeki koşullar yeterlidir.
Çalışma Şekli: Tam zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri: Nur CEYHAN GÜVENSEN, Gıda Teknolojisi Program Koordinatörü, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, 35900, Tire-İzmir.
Tel: (0 232) 5128616-71..
Program Olanakları: Öğrencilerin uygulama yapabilmesini sağlamak amacıyla bir adet laboratuar mevcuttur.









