Bilgisayar Programcılığı
BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI
1-Program Tanıtımı
KuruluÅŸ: EÄŸitim-öÄŸretim faaliyetlerine ilk olarak 1994–1995 öÄŸretim yılında ‘Bilgisayar Programcılığı’ adı altında baÅŸlamıştır.
Kazanılan Derece: Programı baÅŸarıyla tamamlayan mezunlara BİLGİSAYAR PROGRAMCILIÄžI alanında ön lisans diploması verilir.
Derecenin Seviyesi: Ön Lisans
Kabul ve Kayıt KoÅŸulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite ÖÄŸrenci Seçme Sınavı’ndan yeterli puanı almış olması gerekir.
Önceki ÖÄŸrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar: İngilizce dersi için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. BaÅŸarılı olanlar İngilizce dersinden muaf olurlar.
Yeterlilik KoÅŸulları ve Kuralları: Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü baÅŸarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
Program Profili: Bilgisayar bilimlerinin her alanında yeterli bilgiye sahip, bilgisini yüksek derecede uygulama becerisiyle donatılmış, kendisini teknolojik geliÅŸmeler doÄŸrultusunda sürekli olarak geliÅŸtirebilen bilgisayar teknikerleri yetiÅŸtirmektir.
Program Çıktıları
- EdindiÄŸi kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanı ile ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme
- Bilgisayar bilimlerindeki temel kavramları anlayıp, bilgisayar programcılığı alanındaki problemleri tanıyabilme, modelleyebilme ve çözebilme.
- Yazılım analiz edebilme, tasarlayabilme ve farklı programlama dillerinde gerçekleÅŸtirebilme.
- Güncel yazılımlar hakkında bilgi sahibi olabilme ve kullanabilme.
- İşletmeler ve laboratuarlarındaki bilgisayar donanımları hakkında bilgi sahibi olabilme ve bilgisayar donanımı için gerekli olan temel elektronik elemanlarının ve devrelerinin prensiplerini kavrayabilme.
- Bilgisayar ortamında verileri saklayabilme, organize edebilme, sorgulayabilme becerisi
- Bilgisayarlar arası iletiÅŸim, organizasyon ve veri aktarımı prensiplerini öÄŸrenebilme, biliÅŸim teknolojilerini etkin biçimde kullanabilme.
- Sistem kavramını anlayabilme ve bilgi sistemi analiz - tasarım yeteneğini kazanabilme.
- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
- MesleÄŸi ile ilgili çaÄŸdaÅŸ teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme
- Bireysel ve ekip halinde çalışabilme
- Kalite konularında bilinç sahibi olabilme
- Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme
- Hayat boyu öÄŸrenmenin önemini benimseyerek mesleÄŸi ile ilgili geliÅŸmeleri takip edebilme
Mezunların İstihdam Profilleri: KPSS’den gereken puanı almaları durumunda bilgisayar iÅŸletmeni olarak görev alabilmektedirler. Özel sektörde de bilgisayar operatörü olarak görev yapabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına GeçiÅŸ: DGS sınavında gereken puanı almaları durumunda lisans eÄŸitimlerini tamamlayabilirler. Direkt olarak ta açık öÄŸretim fakültesinin iÅŸletme ve iktisat bölümlerine geçiÅŸ yapabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve DeÄŸerlendirme: Her ders için uygulanan ölçme ve deÄŸerlendirme ÅŸekli “Ders ÖÄŸretim Planı”nda ayrıntılı bir ÅŸekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet KoÅŸulları: Yeterlilik koÅŸulları ve kurallar bölümündeki koÅŸullar yeterlidir.
Çalışma Åžekli: Tam zamanlı
Adres ve İletiÅŸim Bilgileri: Ahmet KAYA, Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, Bilgisayar Programcılığı Program Koordinatörü, Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, 35900, Tire, İzmir.
Tel: (0 232) 5128616-7126
Program Olanakları: ÖÄŸrencilerin uygulama yapabilmesini saÄŸlamak amacıyla yirmiÅŸer bilgisayarlı iki tane bilgisayar laboratuarları bulunmaktadır.