Gıda Teknolojisi-İ. Ö
GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
1-Program Tanıtımı
Kuruluş: Eğitim-öğretim faaliyetlerine 1994–1995 öğretim yılında ‘Gıda Teknolojisi Programı’ adı altında başlamıştır.
Kazanılan Derece: Programı başarıyla tamamlayan mezunlara GIDA TEKNİKERLİĞİ alanında ön lisans diploması verilir.
Derecenin Seviyesi: Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı’ndan yeterli puanı almış olması gerekir.
Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar: İngilizce ve Bilgisayar dersleri için her akademik yıl başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Başarılı olanlar Yabancı Dil-I, Yabancı Dil-II, Bilgi ve İletişim Teknolojisi derslerinden muaf olurlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
Program Profili: Gıda Teknolojisi Programının amacı, gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gıda bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi ve beceri sahibi; gıda maddelerinin sağlıklı olarak üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması ve servis edilmesi aşamalarında; gıda kalite kontrol laboratuarlarında ve hizmetlerinde ara eleman olarak çalışabilecek gıda teknikeri yetiştirmektir.
Program Çıktıları
- Gıda üretiminde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilme
- Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilme
- Temel kimya ve mikrobiyoloji laboratuar bilgisine ve deneyimine sahip olabilme
- Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilme
- Gıda kalite kontrol tekniklerini bilme ve kontrol sonuçlarını gıda mevzuatı açısından değerlendirebilme
- Mesleği ile ilgili çağdaş teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme
- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
- Bireysel ve ekip halinde çalışabilme
- Kalite konularında bilinç sahibi olabilme
- Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme
- Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme
- Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilme
Mezunların İstihdam Profilleri: Bu program mezunları gıda teknikeri olarak özel sektörde ve KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurumlarında görev alabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş: Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Gıda Mühendisliği ve Kimya bölümlerinde lisans eğitimi alabilmektedirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme: Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet Koşulları: Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümündeki koşullar yeterlidir.
Çalışma Şekli: Tam zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri: Cesur MEHENKTAŞ, Gıda Teknolojisi Program Koordinatörü, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, 35900, Tire-İzmir.
Tel: (0 232) 5128616-7125.
Program Olanakları: Öğrencilerin uygulama yapabilmesini sağlamak amacıyla bir adet laboratuar mevcuttur.