Gıda Teknolojisi-İ. Ö
GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
1-Program Tanıtımı
KuruluÅŸ: EÄŸitim-öÄŸretim faaliyetlerine 1994–1995 öÄŸretim yılında ‘Gıda Teknolojisi Programı’ adı altında baÅŸlamıştır.
Kazanılan Derece: Programı baÅŸarıyla tamamlayan mezunlara GIDA TEKNİKERLİĞİ alanında ön lisans diploması verilir.
Derecenin Seviyesi: Ön Lisans
Kabul ve Kayıt KoÅŸulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite ÖÄŸrenci Seçme Sınavı’ndan yeterli puanı almış olması gerekir.
Önceki ÖÄŸrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar: İngilizce ve Bilgisayar dersleri için her akademik yıl başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. BaÅŸarılı olanlar Yabancı Dil-I, Yabancı Dil-II, Bilgi ve İletiÅŸim Teknolojisi derslerinden muaf olurlar.
Yeterlilik KoÅŸulları ve Kuralları: Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü baÅŸarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
Program Profili: Gıda Teknolojisi Programının amacı, gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gıda bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi ve beceri sahibi; gıda maddelerinin saÄŸlıklı olarak üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması ve servis edilmesi aÅŸamalarında; gıda kalite kontrol laboratuarlarında ve hizmetlerinde ara eleman olarak çalışabilecek gıda teknikeri yetiÅŸtirmektir.
Program Çıktıları
- Gıda üretiminde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilme
- Güvenli gıda üretimiyle ilgili koÅŸulları bilme ve bu koÅŸulları yerinde saÄŸlayabilme
- Temel kimya ve mikrobiyoloji laboratuar bilgisine ve deneyimine sahip olabilme
- Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan saÄŸlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilme
- Gıda kalite kontrol tekniklerini bilme ve kontrol sonuçlarını gıda mevzuatı açısından deÄŸerlendirebilme
- MesleÄŸi ile ilgili çaÄŸdaÅŸ teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme
- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
- Bireysel ve ekip halinde çalışabilme
- Kalite konularında bilinç sahibi olabilme
- Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme
- BiliÅŸim teknolojilerini etkin bir ÅŸekilde kullanabilme
- Hayat boyu öÄŸrenmenin önemini benimseyerek mesleÄŸi ile ilgili geliÅŸmeleri takip edebilme
Mezunların İstihdam Profilleri: Bu program mezunları gıda teknikeri olarak özel sektörde ve KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurumlarında görev alabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına GeçiÅŸ: Ön lisans eÄŸitimini baÅŸarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey GeçiÅŸ Sınavı’nda (DGS) gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Gıda MühendisliÄŸi ve Kimya bölümlerinde lisans eÄŸitimi alabilmektedirler.
Sınavlar, Ölçme ve DeÄŸerlendirme: Her ders için uygulanan ölçme ve deÄŸerlendirme ÅŸekli “Ders ÖÄŸretim Planı”nda ayrıntılı bir ÅŸekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet KoÅŸulları: Yeterlilik KoÅŸulları ve Kuralları bölümündeki koÅŸullar yeterlidir.
Çalışma Åžekli: Tam zamanlı
Adres ve İletiÅŸim Bilgileri: Cesur MEHENKTAÅž, Gıda Teknolojisi Program Koordinatörü, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, 35900, Tire-İzmir.
Tel: (0 232) 5128616-7125.
Program Olanakları: ÖÄŸrencilerin uygulama yapabilmesini saÄŸlamak amacıyla bir adet laboratuar mevcuttur.